Zinvol leiderschap; ‘hang vooral niet de Napoleon uit!’

Illustratie Ruud van Corler
Illustratie Ruud van Corler

 Joost Nauta houdt van oneliners en gooit ze meteen in de groep: “ Grensverleggend maar toch in verbinding zijn en blijven. Speel geen leider maar wees een leider,” dat zijn de onderwerpen waar hij het over wilt hebben. Gevolgd door een eerste vraag ; ‘Wat is eigenlijk zinloos leiderschap?’  Zinvol leiderschap is volgens Nauta; ‘mensen in hun kracht te zetten. Dit doe je door het goede voorbeeld te geven. En dit kan op elk niveau en elke functie getoond worden. Verwar het niet met machtspolitiek, haantjesgedrag en stijfkoppigheid want dan hang je vooral de Napoleon uit.’

Joost is de Joost van Thuiszorgorganisatie Joost Zorgt en van Stichting Bordercross Academy . Met dit opleidingscentrum biedt hij jongeren een kans, een tweede en een derde om ook positieve ervaringen op te doen. En dat motiveert om door te gaan en de draad weer op te pakken.

Wees nederig

Zinvol leiderschap betekent mensen inspireren, motiveren en geloven in potentie. Ga ervan uit dat de mensen die voor je werken het beter weten dan jij. De leider is voor samenhang en het algehele overzicht. Door mensen niet aan te spreken op hun talenten, maak je ze lui en kwetsbaar. En Nauta spreekt uit eigen ervaring; in zijn beginjaren als directeur deed hij ook alles zelf, want hij wist het allemaal beter. Investeer in mensen en kennis maar wees nederig als leider.

Loyaliteit en betrokkenheid

Loyaliteit en betrokkenheid zijn belangrijker dan procedures. Hij is een groot voorstander van talentmanagement. Als medewerkers laten zien wat ze willen dan kijkt hij naar de mogelijkheden binnen zijn organisatie naar wat wel kan.

Ook humor is belangrijk bij het leidinggeven. Maak gebruik van taal en gein want het verbindt mensen. Joost: “En als het spannend wordt, gooi ik er een grap in. Daarnaast is het zaak om als leidinggevende zaken helder te houden in je hoofd, neem afstand wanneer je zicht vertroebelt.”

In zijn bedrijf wil hij de medewerkers naar een hoger niveau brengen. Wat namelijk goed is voor de mensen is ook goed voor de organisatie en uiteraard ook hemzelf. Geef vertrouwen, stel vragen, ga even een praatje maken en vooral geen agenda. Hou feeling met het bedrijf door veel informele gesprekken te voeren, stel heel veel vragen en oordeel vooral niet. Stel je als mindere op naar de ander en je zal tot meerdere verheven worden.

Het organisatiedoel is namelijk belangrijker dan wat mensen van je vinden. Ga rond in de organisatie praat met de schoonmaker en andere mensen, vooral niet met het managementteam. Immers de medewerkers verdienen het geld en om hen gaat het. Zij zorgen ervoor dat de bestuurders en managers succes boeken.

Stel je vragend en als mindere op  en zet de ander op een voetstuk. Voer 1-1 gesprekken en maak ook eens je eigen probleem bespreekbaar. Je zult aangenaam verrast worden van alle goede ideeën die je aangedragen worden.  En tot slot hang vooral niet de Napoleon uit maar ga een partnership aan met alle mensen in je organisatie!

Blog van Margot Ploumen n.a.v. masterclass Zinvol Leiderschap door Joost Nauta grensverleggend ondernemen